Drie inwoners van de gemeente Westland ontvingen een therapiehond van DogsWork. De honden zijn getraind om mensen met speciale behoeften te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS), autisme of andere behoefte. De overhandiging vond plaats op ’s Heeren Loo, locatie het westerhonk in Monster.

De opleiding van deze therapiehonden is mede mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds van de gemeente Westland. Dit fonds stelt subsidies beschikbaar voor particulieren en organisaties met vernieuwende ideeën op sociaal gebied.

De honden kalmeren hun baasje als zij spanning of onrust ervaren. Ook stimuleren de dieren hun baas om deel te nemen aan de samenleving. Mensen met een hond krijgen meer aanspraak en de hond begeleidt hen om ‘gewoon’ over straat te lopen. Hierdoor zijn deze mensen minder afhankelijk van zorgverleners.

Inwoner van Poeldijk en voormalig brandweerman Wim haalt veel kracht uit de samenwerking met zijn therapiehond Dancer: “Wie bent u? vroeg mijn psycholoog waar ik al twee jaar onder behandeling ben. U bent zoveel rustiger geworden sinds de komst van uw therapiehond Dancer’’.

 

Ook anderen helpen

Verder is het de bedoeling dat deze Westlanders in de toekomst ook andere inwoners helpen met behulp van hun therapiehond. Floor heeft een lichte verstandelijke beperking en woont samen met haar therapiehond Goya op Westerhonk: ‘Goya is er om mij te helpen. Dat kan zijn als ik boos of verdrietig ben of als ik moeite heb met mijn bed uitkomen. Om goed voor Goya te zorgen krijg ik een keer in de week training. Ik heb Goya al veel geleerd’’ aldus Floor.

De derde inwoner van Westland die een hond ontvangt is Joost. Hij kon vandaag helaas niet aanwezig zijn bij de overhandiging. Maar zijn vrouw (en moeder van hun drie kinderen) Gabrielle nam voor hem de honneurs waar, samen met therapiehond Woef: ‘als ik boos ben of verdrietig ga ik met Woef knuffelen en dan word ik weer rustig’, vertelt een van de kinderen van Joost en Gabrielle.

 

Voorbeeld volgen

DogsWork is dankbaar voor deze kans, omdat zij dagelijks ervaren hoe het leven van een mens op positieve wijze verandert door de therapiehond. Voor deze mensen kan een therapiehond het verschil maken tussen geen leven of een leven. DogsWork hoopt dat andere gemeentes dit voorbeeld volgen. Zo kunnen meer mensen ondersteund worden door een therapiehond. DogsWork levert hierin maatwerk: de hond en begeleiding worden afgestemd op ieders specifieke behoefte.

 

Het Algemeen Dagblad schreef een artikel over dit project.